UK Bookmakers
Εκτύπωση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΦΙΡΦΙΡΗ

Γράφτηκε από τον/την Super User. Posted in ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη τύπου του Αποστόλου Φιρφιρή, προέδρου της Αμφικτιονίας, για τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά στις 5-12-2010

      

Η 1ηΑμφικτιονία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας είναι γεγονός. Καραγκούνηδες  απ” όλα τα μέρη της Θεσσαλίας βρέθηκαν την Κυριακή στον Παλαμά και συγκρότησαν το 1οΑμφικτιονικό Συμβούλιο.

           Από τις υπώρειες του Κερκίτειου Όρους (Κόζιακας) και μέχρι τις παρυφές του Πηλίου, εκεί που αρχίζει η χώρα των Μαγνήτων, αντάμωσαν την Κυριακή στον Παλαμά οι Καραγκούνηδες και συγκρότησαν το 1οΑμφικτυονικό Συμβούλιο.

 

          Οι αντιπρόσωποι που τοποθετήθηκαν στο Συνέδριο, μίλησαν με ενθουσιασμό για την πρωτοβουλία της συγκρότησης της Αμφικτιονίας και για τις προοπτικές που ανοίγονται για την προστασία, τον συντονισμό και την ανάδειξη του πανάρχαιου θεσσαλικού πολιτισμού των Καραγκούνηδων.

          Όλοι τόνισαν τη μεγάλη τιμή που γίνεται στην πόλη του Παλαμά, να είναι η Έδρα της σπουδαιότερης ίσως σύγχρονης Αμφικτιονίας, για την κοινωνία και τον πολιτισμό και επισήμαναν την υποχρέωση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής Παλαμά, να εξασφαλίζει στην Αμφικτιονία τη στέγη και την γραμματειακή υποστήριξη. Η Αμφικτιονία υποστήριξε στην τοποθέτησή  του, ο καθηγητής Δημήτριος Γούσιος απ” τα Φάρσαλα, δεν είναι ένας κοινός πολιτιστικός φορέας, αλλά ένα κέντρο για την ανάπτυξη της πεδινής ζώνης, αρκεί να προσέξουμε την οργανωτική της πτυχή.

          Η εκδήλωση άνοιξε με μία ιστορική εισαγωγή, την οποία ανάγνωσε η κ. Σοφία Τζέλλα, η οποία μαζί με την κ. Σοφία Σπάνια, είχαν τον συντονισμό της Αμφικτιονίας.

Εδώ στον Παλαμά της Θεσσαλιώτιδος, σήμερα Πρώτη Κυριακή του μηνός Δεκεμβρίου, κατά την ανακοίνωση των Αμφικτιόνων, συνέρχεται η 1ηΑμφικτιονία των γηγενών και αυτοχθόνων Θεσσαλών, που εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί με τον λαογραφικό, Ιστορικό και εθνολογικό όρο Καραγκούνηδες.

          Ο Αμφικτύων υιός του Δευκαλίωνος, του πρώτου Θεσσαλού βασιλιά και της Πύρρας και αδερφός του Έλληνα του Γενάρχη των Ελληνικών φυλών, ίδρυσε την Αμφικτιονία, θεσμό θρησκευτικό και πολιτικό, προκειμένου όλες οι γειτονικές φυλές να έχουν κοινή λατρεία και κοινές πολιτικές αποφάσεις.  

          Στα πρότυπα των αρχαίων Αμφικτιονιών φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό θεσμό, που θα ενώνει τις πολιτιστικές μας δυνάμεις και θα παίζει σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

          Πρώτος απεύθυνε χαιρετισμό ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Παλαμά κ. Βασίλης Καραδήμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη τιμή που έγινε στον Παλαμά και τόνισε την πολιτιστική, κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική της Αμφικτιονίας των Καραγκούνηδων.

          Πολύ ενθουσιασμό είχε και ο χαιρετισμός της βουλευτού κ. Μαρίας Θεοχάρη, η οποία δήλωσε, ότι θα είναι πολύ κοντά σ” όλες τις εργασίες της Αμφικτιονίας και στις δραστηριότητες των φορέων.

          Οι Καραγκούνηδες έχουμε ανεξάντλητες δυνατότητες σ” όλους τους τομείς της κοινωνίας τόνισε.

          Οι κυρίες που συντόνιζαν το Αμφικτιονικό Συνέδριο, έδωσαν το λόγο στη συνέχεια στον Αντιδήμαρχο κ. Απόστολο  Φιρφιρή, ο οποίος μίλησε για το πνεύμα της Αμφικτιονίας.

          Πιστοί στο ραντεβού μας είμαστε σήμερα  εδώ πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη στη χειμερινή αμφικτιονία των Καραγκούνηδων. Δεν το κρύβω, θεωρώ πολύ βαριά την ευθύνη για την πρωτοβουλία αυτή, διότι η αμφικτιονία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας, που σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2010 κάνει το δυναμικό της ξεκίνημα, είναι ίσως ο σοβαρότερος πολιτιστικός αλλά και κοινωνικός θεσμός της φυλής μας, αν και ο Ρήγας ο Βελεστινλής στα σχόλια του στον Νέο Ανάχαρσι στα 1797 χαρακτηρίζει τους Καραγκούνηδες Έθνος της Θεσσαλίας και τούτο επειδή οι κυρίως Θεσσαλοί της πεδιάδας είναι σύνθεση και παλαιοτέρων φυλών, όπως είναι οι Έλληνες, οι Μυρμιδόνες, οι Κένταυροι, οι Αιολείς, οι Βοιωτοί κ.α.

          Η Αμφικτιονία, που ιδρύουμε σήμερα, έχει σκοπό, αφενός μεν να συντονίζει το Πολιτιστικό κίνημα των Καραγκούνηδων και αφετέρου να αναβαθμίσει αυτό, αφού πρώτα το απαλλάξει από περιττά πράγματα, με το οποίο το έχουμε φορτώσει.

          Οι Καραγκούνηδες είμαστε λιτοί άνθρωποι και νοικοκυραίοι. Ξέρουμε να νοικοκυρεύουμε και τα πολλά και τα λίγα. Οι Καραγκούνηδες είναι νοικοκυραίοι και όταν είναι φτωχοί και όταν είναι πλούσιοι και τούτο γιατί έμαθαν μέσα στην πορεία των χιλιετών να είναι αυτάρκεις. Ως γηγενείς (γεωγενείς) και αυτόχθονες ( αυτοί που δημιουργήθηκαν απ” την ίδια γη στην οποία κατοικούν, δεν ήρθαν δηλ. από κάπου αλλού) αρκέστηκαν σ” αυτά που τους έδινε το περιβάλλον, για να δημιουργήσουν την κατοικία και να ζήσουν δημιουργικά.

          Συνήθως στην Ιστορία εξετάζουμε την εξέλιξη ενός πολιτισμού με βάση τα όπλα, τα οποία επινόησαν οι λαοί, για να αντιμετωπίσουν τους πολυποίκιλους εχθρούς. Στην περίπτωση των Θεσσαλών της Πεδιάδας των Καραγκούνηδων, η εξέλιξη του πλούσιου πολιτισμού εξετάζεται κυρίως με βάση τα δημιουργικά τους έργα, που έχουν σχέση με την καλλιέργεια της γης, την πλούσια κτηνοτροφία και την αγροτική τους λατρεία.

          Τούτο τον πολιτισμό, τούτον τον ανεκτίμητο θησαυρό, πολλές φορές τον αγνοούμε, τον κάνουμε πέρα και αναζητάμε εύκολες λύσεις με κονσερβοποιημένο έτοιμο υλικό, που μας το δίνουν άφθονο οι σύγχρονες πολιτιστικές βιομηχανίες. Γι” αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να δημιουργήσουμε ένα συμβούλιο σοφών, όσο αυτό είναι δυνατό, να αναζητήσουμε μέσα από την Ιστορία της φυλής μας, τους Ιερομνήμονες και τους Αγορατρούς, να φέρουμε κοντά μας τους αμφικτίονες, για να μπορούμε κάθε φορά να αντλούμε από την πείρα και τη σοφία τους την πολιτιστική και την κοινωνική γνώση.

          Δεν είναι καθόλου υπερβολή, δεν δημιουργούμε ένα ακόμη σωματείο απ” αυτά που τα περισσότερα είναι ανενεργά. Χορτάσαμε από σωματεία, δεν θέλουμε άλλα. Αν ενεργοποιήσουμε αυτά που υπάρχουν, θα δημιουργήσουμε πολιτιστική άνοιξη.

          Εδώ σήμερα δημιουργούμε έναν ιερό δεσμό, ένα θεσμικό όργανο, που κυρίως θα προλαβαίνει την πολιτιστική ακαταστασία και τον άσχετο πολιτιστικό αυτοσχεδιασμό, χωρίς σειρά και μέτρο.

          Με σύνεση και με σοφία, χωρίς αλαζονεία, η αμφικτιονία θα εξετάσει πολιτιστικά κυρίως, αλλά και κοινωνικά θέματα και θα αποφασίζει με αρχή τηγνώση και το μέτρο.

          Η αμφικτιονία θα εξετάζει κάθε δεύτερο χρόνο τους φακέλους των υποψηφιοτήτων για το επόμενο Καραγκούνικο Αντάμωμα και θα αποφασίζει, όχι με τοπικιστικά κριτήρια, γι” αυτό άλλωστε είμαστε εδώ απ” όλα τα σημεία της Ερυβόλας Φθίας, αλλά με κριτήριο το περιεχόμενο του φακέλου, την ίδια την πρόταση, την ποιότητα των εκδηλώσεων.

          Τα μέλη του Αμφικτυονικού Συμβουλίου, οι Ιερομνήμονες με την αρχαία ορολογία και οι Πυλαγόρες ή Αγορατροί, αλλά και τα επίτιμα μέλη, οι πολιτικοί και οι πνευματικοί Ταγοί, έχουν ιερά υποχρέωση να συνεισφέρουν, κυρίως με τη γνώση τους και την πείρα τους στην διοργανώτρια πόλη ή χωριό ή άλλο φορέα, στα Καραγκούνικα Ανταμώματα.

          Η έδρα της Αμφικτυονίας θα είναι ο Παλαμάς. Είναι μεγάλη τιμή για τον Παλαμά να έχει την Έδρα των Καραγκούνηδων, γι” αυτό θεωρούμε υποχρέωση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να εξασφαλίζει την στέγαση (γραφείο) και την Γραμματική υποστήριξη.

          Επειδή έχουμε τα γονίδια ενός λαού, που δημιούργησε τον μεγαλύτερο πολιτισμό του κόσμου και τούτο πρώτα και κύρια το πέτυχε με το ήθος, το σεβασμό και το μέτρο και στηρίχτηκε στη σοφία του λαού και στο ήθος των Αρχόντων, των Ταγών στην Αιολική διάλεκτο, θα αρχίσουμε την πρόταση μας σήμερα, στην 1ηΑμφικτυονία, με ένα σώμα καθαρά τιμητικό, όπως στα αρχαία χρόνια, των επίτιμων μελών ή πολιτικών και πνευματικών Ταγών. Ο τίτλος του επίτιμου μέλους στην Αμφικτιονία των Καραγκούνηδων, θα είναι ισόβιος και θα απονέμεται στους τοπικούς Άρχοντες, ή αλλιώς Πολιτικούς Ταγούς και σε ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών ή αλλιώς Πνευματικούς Ταγούς, για την προσφορά τους.

          Οι πολιτικοί και πνευματικοί Ταγοί, και τούτο θα το συζητήσουμε στο επόμενο θέμα, που είναι το καταστατικό, θα καλούνται να συμμετέχουν στα αμφικτιονικά συμβούλια, όταν θα χρειάζεται να εισηγηθούν κάποιο θέμα και να καταθέσουν τη γνώση τους και την πείρα τους.

          Η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων εισηγήθηκε στο Αμφικτιονικό Συνέδριο τα επίτιμα μέλη, τα ισόβια και τα αιρετά.  

Επίτιμα μέλη

1. Η Βουλευτή ς, Καραγκούνα κ. Μαρία Θεοχάρη

2. Ο Δήμαρχο Παλαμά κ. Βασίλειος Καραδήμος, που ήταν επικεφαλής

    στο 1οΚαραγκούνικο Αντάμωμα.

3. Ο Δήμαρχος Ενιπέα  κ. Χρήστος Παπαθανασίου

4. Ο Δήμαρχος Φύλλου κ. Δημήτρης Αγγέλου

5. Ο Δήμαρχο Άρνης κ. Χαράλαμπος Παπαμαργαρίτης

6. Ο Δήμαρχο Σελλάνων κ. Αποστόλη Τσαπουρνή

7. Ο πρ. Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Παναγιώτης Ντανοβασίλης,

    Καραγκούνης με βαθιές ρίζες απ” τις Καμινάδες

Επίτιμα μέλη απ” το χώρο των Γραμμάτων

1. Ο Συγγραφέας κ. Νίκος Μπατζιάνας

2. Ο Συγγραφέας κ. Ζήσης Τζιαμούρτας

3. Ο Συγγραφέας κ. Χαρίλαος Ντούλας

4. Ο Συγγραφέας κ. Χαράλαμπος Ντάντος

5. Η συγγραφέας και Προϊσταμένη Β/θμιας Εκπ/σης

    κ. Βάϊα Μπακαλάκου

Ισόβια μέλη (Αθάνατοι)

 1. . Μαίρη Θεολόγη                                    Καρδίτσα
 2. Χρήστος Παπαπολύκαρπος                     Μεγάλα Καλύβια
 3. Χαράλαμπος Τσιχτής                               Καλογριανά
 4. Θωμάς Στυλόπουλος                                Παλαμά
 5. Γιάννης Αθανασούλης                             Ορφανά – Βόλος
 6. Βάσω Κοζιού                                        Κρανιά -Καρδίτσα
 7. Αθανάσιος Σταθόπουλος                         Σοφάδες
 8. Δημήτριος Γούσιος                                  Φάρσαλα
 9. Απόστολος Φιρφιρής                                Παλαμά
 10. Κατερίνα Σταθοπούλου    Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών
 11. Κων/νος Σαμαράς                  Σταυρό (Κουμάδες)
 12. Σωτήριος Ρουσιάκης              Μεγάλα Καλύβια
 13. Σοφία Σπάνια                          Ματαράγκα
 14. Ευαγγελία Παλάντζα              Παλαιομονάστηρο (Μπελέτσι)
 15. Σοφία Τζέλλα                          Παλαμάς
 16. Αθανάσιος Παπαθανασίου      Παλαμάς
 17. Νικόλαος Μακρής                   Ιτέα (Κουτσιαρή)

 Αιρετά μέλη (Εκλέγονται κάθε 2ηΑμφικτιονία)

                                                        Συλλόγων Καρδίτσας

Κάθε  δεύτερη  χρονιά  την  1η Κυριακή  του  Δεκεμβρίου,  που θα

εκλέγονται τα αιρετά μέλη, θα προτείνονται στην ολομέλεια της Αμφικτιονίας επίτιμα μέλη από τους Πολιτικούς και τους Πνευματικούς Ταγούς των Κραγκούνηδων.

          Το 17μελές Συμβούλιο της Αμφικτιονίας θα συνέλθει στις επόμενες ημέρες να εκλέξει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Ταμία.

          Όπως η αρχαία Αμφικτιονία είχε ισχυρή θρησκευτική επιρροή και πολιτική εξουσία, έτσι και η σύγχρονη Αμφικτιονία φιλοδοξεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην Πολιτιστική συγκρότηση και τον συντονισμό των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here